10 Ιαν 2014

Ενημέρωση για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας

Tα μέλη της  Επιτροπής  Αναβάθμισης Κέντρου Υγείας, που τον σύλλογό μας εκπροσωπεί ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Ζουγανέλης,  και ο Δήμος Μαραθώνα πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 15-12-13 στον κιν/φο ΑΛΙΚΗ στη Ν. Μάκρη Ημερίδα για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης .
Σκοπός της ημερίδας ήταν η απόσπαση σαφών απαντήσεων από τους αρμοδίους και η τοποθέτηση των κομμάτων για την πλήρη και ομαλή λειτουργία του ΚΥΝΜ.
Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γ. Μπούρας της ΝΔ, Γ. Πάντζας και Α. Μητρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και Π. Χαϊκάλης των Ανεξ. Ελλήνων, ενώ μηνύματα έστειλαν οι Νικ. Κακλαμάνης και Γ. Βλάχος της ΝΔ και Νάσος Αθανασίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Το συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη.
 Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη 24ώρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και δήλωσαν, ότι θα την υπερασπιστούν. Όμως η τοποθέτηση του υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Σ. Ζώτου δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του υπουργού κ. Γεωργιάδη, προς τους βουλευτές της Αττικής, που τους διαβεβαίωσε ότι θα στηριχθούν τα Κέντρα Υγείας και μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις θα αναβαθμιστούν. 
Όπως δήλωσε, ο κος Ζώτος,  η 24ώρη λειτουργία θα διατηρηθεί με γιατρούς που θα έρθουν από τον ΕΟΠΥΥ, επικουρικούς και ειδικευόμενους και όχι με μόνιμους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρούς του ΕΣΥ, που προβλέπει ο νόμος και απαιτούμε ως κάτοικοι της περιοχής..
Για το ακτινολογικό ενώ στις 14 Οκτωβρίου ο κ. Σμέρος (αναπληρωτής διοικητής του Σισμανογλείου) είχε δεσμευτεί ότι είχε την έγκριση του Δημόκριτου και αναμενόταν κάποια άδεια της πυροσβεστικής ώστε εντός λίγων ημερών να επαναλειτουργήσει, στην ημερίδα ο κ. Ζώτος «δεσμεύτηκε» για προμήθεια νέου μηχανήματος, ενώ παράκαμψε εντελώς την επαναλειτουργία του υπάρχοντος ακτινολογικού, στέλνοντας στις καλένδες της γραφειοκρατίας τη λειτουργία ακτινολογικού μηχανήματος στο Κέντρο Υγείας….
Τέλος ενώ αποδέχτηκε την πρότασή μας για σταθμό του ΕΚΑΒ στην περιοχή την παρέπεμψε σε άλλες υπηρεσίες καθώς δεν είναι αρμοδιότητά του, και εμμέσως πλην σαφώς τοποθέτησε τη βάση του στην Ραφήνα, και όχι στο μέσον της περιοχής του Δήμου Μαραθώνα όπως ζητήσαμε ώστε να εξυπηρετούνται και περιοχές απομακρυσμένες και με κακό οδικό δίκτυο…
Ισχυρά αμφισβητήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση η κάλυψη  των ιατρικών αναγκών ακόμη και με ιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη ανάλογων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2014 και οι δαπάνες υγείας περιορίστηκαν από 9% σε 6%.
Το θέμα της κανονικής λειτουργίας του μικροβιολογικού παρέμεινε σκοπίμως  θολό καθώς ο κ. Σμέρος επέμενε στην εξυπηρέτηση μόνον των έκτακτων περιστατικών λόγω κόστους των αντιδραστηρίων και εξυπηρέτησης των τακτικών εξετάσεων από το Νταού.
Η προμήθεια αντιδραστηρίων έμεινε μπλεγμένη στη «γραφειοκρατία» μεταξύ συντονιστή ΚΥΝΜ και Σισμανογλείου και ουδεμία αξιόπιστη υπόσχεση δόθηκε εκ μέρους του εκπροσώπου του.
Οι αντικρουόμενες δεσμεύσεις του Υπουργού, του υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Σ. Ζώτου και του αναπλ. Διοικητή του Σισμανογλείου κ. Σμέρου, μας έκαναν να ανησυχήσουμε πολύ!  Άλλα περιμέναμε από τους δυο ομιλητές, ιδίως σε προεκλογική περίοδο!!!….Αναρωτιόμαστε τι περιμένει το Κέντρο Υγείας μετά τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές εκλογές..
Η τοπική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί και να απαιτήσει με κάθε τρόπο την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων για την εξασφάλιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας όπως ορίζει ο Οργανισμός του.
Από Δελτίο Τύπου Επιτροπής για την Αναβάθμιση του Κ.Υ.Ν.Μ.
Νέα Μάκρη 18-12-2013