14 Ιουλ 2011

Αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες

Αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σε Πύργο,
Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Οι τρεις νέοι χάρτες αφορούν περίπου 88.000 στρέμματα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: TO BHMA 14-07-2011 / 15:52

Αλλοι τρεις δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν σήμερα σε Πύργο, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης παρουσίασε στον Πύργο τους δασικούς χάρτες της περιοχής - παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Στερεάς και Ιονίων Νήσων, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και τοπικών παραγόντων - οι οποίοι αφορούν σε έκταση περίπου 40.000 στρέμματα.

Τους επόμενους μήνες, μετά την εξέταση των αντιρρήσεων οι οποίοι αναμένεται να υποβληθούν από τους πολίτες, θα καταστούν οριστικοί. Ειδικά για τον πυρόπληκτο νομό Ηλείας η ανάρτησή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οριοθετείται και καταγράφεται με ακρίβεια τι είναι δάσος και δασική έκταση.

Οι δασικοί χάρτες Καβάλας και Αλεξανδρούπολης αφορούν 23.000 στρέμματα και 25.000 στρέμματα αντίστοιχα. Το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προγραμματίζει την οικονομική ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, ώστε να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση και στην ανάρτηση των 330 θεωρημένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, καθώς και στην ανάρτηση των δασικών χαρτών σε άλλους 113 ΟΤΑ, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου και της θεώρησης.


Παράλληλα, θα υποστηριχθεί το πρόγραμμα της Κτηματολόγιο ΑΕ για την κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 νομούς της χώρας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Οι πρώτοι δασικοί χάρτες στην Ελλάδα για Μαραθώνα, Νέα και Παλαιά Πεντέλη είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, με καθυστέρηση 35 χρόνων, από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου. Συνολικά, σε αυτές τις τρεις περιοχές υποβλήθηκαν 2.956 αντιρρήσεις για έκταση συνολικά 21.216 στρεμμάτων.

Στη Νέα Πεντέλη οι πολίτες αμφισβητούν περίπου το μισό της έκτασης που εμφανίζεται ως δασική, στον Μαραθώνα το ένα τρίτο των δασικών εκτάσεων και στην Παλαιά Πεντέλη μόνο το ένα δέκατο.

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες σε Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά και Φυλή στην Αττική.