28 Μαρ 2011

Με καθυστέρηση δεκαετιών, η χώρα αποκτά δασολόγιο

Εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας. Oι χάρτες θα αποκαλύψουν τον όγκο των αυθαιρεσιών που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα τι θα γίνει με τα παράνομα κτίσματα και κυρίως αυτά που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη άδεια μέσα σε δάση.
"Ημερησία" 25/3

Του Κασσιανού Τζέλη
Οι πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας αναμένεται να αναρτηθούν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, πιθανόν και τη Δευτέρα από την Κτηματολόγιο Α.Ε. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα μας δασολόγιο. Οι πρώτοι αυτοί δασικοί χάρτες θα αφορούν στις περιοχές της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα, ορισμένες από τις περιοχές «φιλέτα» που αποτέλεσαν, και συνεχίζουν να αποτελούν, πεδίο καταπατήσεων.

Πάντως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένουν βροχή ενστάσεων. Πηγές του Κτηματολογίου κάνουν λόγο για αναμονή άνω των 4.000 ενστάσεων. Οι δασικοί χάρτες θα αποκαλύψουν τον όγκο των αυθαιρεσιών που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα τι θα γίνει με τα παράνομα κτίσματα και κυρίως αυτά που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη άδεια μέσα σε δάση. Η υπουργός Περιβάλλοντος είχε πει το προηγούμενο διάστημα ότι όσοι έχουν χτίσει ή έχουν οικοδομική άδεια σε ισχύ σε περιοχές που έχουν απολέσει το δασικό τους χαρακτήρα με διοικητική πράξη, η οποία δεν έχει ακυρωθεί με δικαστική απόφαση, θα τακτοποιηθούν. Αντίθετα, όσοι διαθέτουν οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν ακυρωθεί από τη δικαιοσύνη σε περιοχές που άλλοτε ήταν δάση, αλλά δομήθηκαν εξαιτίας παλινωδιών της διοίκησης, αυτοί δεν μπορούν να χτίσουν.
Eιδικές λύσεις
Ο βασικός στόχος του υπουργείου σε πρώτη φάση πάντως είναι απλά η καταγραφή της κατάστασης και έπειτα, ανάλογα των αποτελεσμάτων, θα αναζητηθούν ειδικές λύσεις στο πλαίσιο του Συντάγματος. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αγγιχτούν ιδιοκτησιακά θέματα αλλά θα αναζητηθεί μόνο ο δασικός ή μη χαρακτήρας.
Μία σκέψη που επεξεργάζονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος για μετά, είναι μία ρύθμιση, όμοια στη λογική της με αυτή για τους ημιυπαίθριους. Δηλαδή να επιβληθούν πρόστιμα στα αυθαίρετα και τα έσοδα να χρηματοδοτήσουν αναδασώσεις καμένων περιοχών ή και τη δημιουργία νέων δασών σε δημόσια γη. Οι ιδιοκτήτες των τριών περιοχών που αφορά ο δασικός χάρτης, θα πληροφορηθούν από το διαδίκτυο, τα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα, αλλά και το ειδικό γραφείο υποδοχής που ετοιμάζεται στο Μαρκόπουλο, με προοπτική να καλύψει και τους δήμους που θα ακολουθήσουν. Οι αντιρρήσεις κατατίθενται στα ΚΕΠ και μέσω διαδικτύου.
Εντος 45 ημερών οι αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός 45 ημερών από την τελευταία καταχώριση στον Τύπο με την οποία γνωστοποιείται η ανάρτηση του δασικού χάρτη. Το περιθώριο αυξάνεται στις 65 ημέρες για ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό. Μαζί με την αίτηση πληρώνουν και παράβολο. Το ύψος του ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται έως τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου για το οποίο υποβάλλονται οι αντιρρήσεις. Αναλυτικότερα, για έκταση έως ένα στρέμμα το τέλος είναι 5 ευρώ.
Για έως 5 στρέμματα 150 ευρώ, για έως 20 στρέμματα 500 ευρώ, για έως 100 στρέμματα ειναι 1.000 ευρώ, για έως 300 στρέμματα ειναι 2.000 ευρώ και για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων το παράβολο ανέρχεται σε 4.000 ευρώ. Το 10% των ποσών αυτών θα παρακρατείται ως δαπάνη υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού. Εκπτώσεις σε ποσοστό 10% επί των παραπάνω τιμών προβλέπονται στην περίπτωση που οι αντιρρήσεις και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε.
Το αντίτιμο του τέλους καταβάλλεται είτε στις εφορίες, είτε σε λογαριασμό της «Κτηματολόγιο», σε οποιαδήποτε τράπεζα. Η επιτροπή εκδίκασης είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τις αντιρρήσεις μέσα σε δύο μήνες και στη συνέχεια γίνεται η οριστική ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οσοι έχουν αντιρρήσεις για τη διαδικασία γνωμοδότησης της επιτροπής για την ιδιοκτησία τους διατηρούν το δικαίωμα να προσφύγουν στο διοικητικό δικαστήριο. Αν ένας πολίτης διαθέτει ιδιοκτησία σε έκταση που τελικώς χαρακτηριστεί δασική, για να εγείρει δικαιώματα θα πρέπει να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας από το 1837.


Πηγή: Ημερησία
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=105113159